wanneer wordt M.L.D. toegepast

Lymfedrainage wordt toegepast, daar waar het lichaam problemen heeft met een overmaat aan vocht in het weefsel of met de afvoer van afvalstoffen. De afvoer wordt ondersteund, terwijl de afbraak gewoon door het lichaam zelf gebeurt!

Bij een oedeem is zo’n afvalstoffen probleem evident, denk bijvoorbeeld aan een oedeem-arm bij iemand die een borstamputatie heeft ondergaan. Hierbij zijn vaak ook de lymfeklieren in de oksel verwijderd, zodat de lymfeafvoer ernstig is bemoeilijkt.

Maar ook (tijdelijk) grote productie van afvalstoffen kan oedeem-achtige verschijnselen veroorzaken, zoals het verzwikken van een enkel, een flinke kneuzing of zelfs een sportinspanning (denk ook aan gezwollen enkels na een flinke wandeling). Dit soort gevallen is dus prima te behandelen met lymfedrainage.

Verder blijkt uit de praktijk dat manuele lymfedrainage ook in veel andere gevallen een positief effect kan hebben. Hierbij moet wel steeds bedacht worden dat er nauwelijks onderzoek is gedaan naar de toepassing buiten die bij oedeem bestrijding! Het is daarom niet ondenkbaar dat gemelde gunstige resultaten enkel berusten op placebo werking. Terughoudendheid en voorzichtigheid is daarom te allen tijde op zijn plaats.
Belangrijk is ook te bedenken dat de resultaten per ziektebeeld en per persoon soms nogal kunnen verschillen. Waar de ene persoon duidelijk veel baat heeft bij lymfedrainage, zal een ander misschien teleurgesteld zijn in de resultaten.

— terug —

bel voor een afspraak