Medical Taping (M.T.C.)

De basis voor het Medical Taping Concept (M.T.C.) werd in de jaren zeventig gelegd in Azië.

Het concept is ontwikkeld van uit de principes van de kinesiologie en de chiropractie en vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit onontbeerlijk zijn om gezondheid te herstellen of te behouden.

Uitgaand van de theorie dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren kan dat dus tot een groot aantal variaties van klachten en aandoeningen geven.

Voortbouwend op deze gedachte is een elastische tape ontwikkeld die de spieren in hun functie ondersteund, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op die manier te behandelen wordt het herstelproces van het lichaam geactiveerd.

Tijdens het toepassen van deze methode is gebleken dat het toepassingsgebied veel ruimer is dan alleen voor behandeling van spieren.

Het M.T.C. maakt gebruik van een elastische katoenen tape (ik gebruik uitsluitend CureTape®) met een anti-allergische lijmlaag. De lijmlaag sluit niet af, maar laat ventilatie toe. De rek eigenschappen, de dikte en het gewicht van de tape komen overeen met die van de huid, hierdoor is het mogelijk om met de tape een soort tweede huid te vormen.

De tape is alleen rekbaar in de lengterichting en word daarom alleen in de lengterichting gebruikt.

De lijmlaag neemt de lichaamstemperatuur aan en plakt daardoor beter. De tape wordt bij het aanbrengen altijd licht aangewreven en komt daarbij al op temperatuur. Eenmaal vast gewreven kan de tape niet meer opnieuw worden terug gezet, de tape plakt maar een keer.

De tape kan meerdere dagen worden gedragen. Bij langdurige behandeling is het raadzaam de tape elke twee tot drie dagen te vervangen.

De tape is waterbestendig, er kan mee gedoucht worden.


⬅︎ terug naar massages

bel voor een afspraak