Manuele Lymfe Drainage (M.L.D.)

 • wat is manuele lymfe drainage
  Manuele lymfedrainage is een hele rustige en zachte massagetechniek, speciaal bedoeld voor het bestrijden van lymfe oedeem lees meer.

 • lymfe
  Met de lymfe worden tevens afvalstoffen uit het weefsel opgenomen in de lymfevaten. Niet alle afvalstoffen kunnen namelijk door het bloed lees meer.

 • wanneer wordt M.L.D. toegepast
  Lymfedrainage wordt toegepast, daar waar het lichaam problemen heeft met een overmaat aan vocht in het weefsel of met de afvoer van afvalstoffen. De afvoer wordt lees meer.

 • statisch lymfe oedeem
  (lymfestelsel is beschadigd door bijv. operatie of bestraling):
  Door lymfedrainage vermindert de zwelling, er is minder lees meer.

 • aandoeningen gerelateerd aan ontstekingen
  Peesontstekingen, peesschedeontstekingen, slijmbeursontsteking. Ook hier worden afvalstoffen beter verwijdert uit lees meer.

 • verzuurde spieren
  Door de versnelde afvoer van afvalstoffen en daardoor verbeterde aanvoer van voedingsstoffen, wordt de hersteltijd flink verkort.

 • huidproblemen
  Sommige huidproblemen zijn het gevolg van een slechte afvoer van afvalstoffen uit de huid. Acné, puistjes en huiduitslag zullen door lymfedrainage vaak aanzienlijk afnemen. Andere huidaandoeningen lenen zich niet voor MLD.

 • ME/CVS
  Het is nog steeds onduidelijk wat deze ziekte precies veroorzaakt. Maar gebleken is wel dat lymfedrainage soms positief kan werken. Pijn en spierstijfheid kunnen verminderen evenals vermoeidheid. Deze werking is echter alleen bekend uit de praktijk, en niet uit degelijk medisch onderzoek.

 • fibromyalgie
  Hier geldt hetzelfde als voor ME/CVS. Precieze oorzaak en bestrijding van de ziekte zijn nog duister. Maar sommige patiënten hebben positieve ervaringen met lymfedrainage, zoals pijnvermindering. Vaak wordt deze behandeling naast fibromassage toegepast.

 • de behandeling
  Altijd zal bij de eerste behandeling worden gekeken naar aard en oorzaak van het oedeem. Daarna lees meer.

een voorbeeld van lymftping

Bij manuele lymfedrainage is de deskundigheid van de therapeut belangrijk. In sommige gevallen mag bijvoorbeeld absoluut niet worden behandeld. Verder is een niet goed uitgevoerde behandeling contraproductief. Het oedeem zal dan verergeren. Ook is het belangrijk goed te bedenken waar een oedeem door kan worden veroorzaakt. Een oedeem is namelijk altijd een gevolg van een onderliggend probleem. Een gediplomeerd therapeut is voldoende geschoold om een verantwoorde behandeling te geven. Eventuele risico’s worden onderkend en er zal dan niet behandeld worden maar doorverwezen naar de huisarts. Verder kan een therapeut nuttige adviezen geven over het zelf omgaan met een oedeem, zodat dit niet nodeloos verergert.

De manuele lymfedrainage kan prima ondersteund worden met behulp van lymftaping.

⬅︎ terug naar massages

bel voor een afspraak